24 heures du féminisme – 10 décembre 2012

Wereldvrouwenmars-België focust op Pussy Riot en Turkse vakbondsvrouwenWereldvrouwenmarshoudt mondiale 24-uursactie.

Op 10 december, internationale mensenrechtendag, houdt de Wereldvrouwenmars een mondiale 24-uursactie.
Van Nieuw -Caledonië tot Seattle betuigen talloze vrouwen hun steun aan vrouwen in gevaar. Wereldvrouwenmars- België vraagt via een mailactie aan beleidsmakers in het bijzonder de vrijlating van de Pussy Riot-vrouwen en van 9 Turkse vakbondsvrouwen. }} Negen vrouwen van deTurkse vakbond KESKstonden op 4 oktober terecht. Ze waren in het voorjaar opgepakt tijdens voorbereidingen van activiteiten om Internationale Vrouwendag te vieren. Na de zitting zijn 6 van de 9 vrouwen (voorlopig) vrijgelaten.
Internationale druk speelde hierin allicht een grote rol. Op 13 december wordt het proces vervolgd. Net als op 4 oktober zullen het Internationaal Vakverbond, het Europees Verbond van Vakverenigingen, de European Federation of Public Service Unions en de Wereldvrouwenmars observatoren naar het proces sturen.

Pussy Riotis een Russische feministische punkband die politiek provocerende optredens houdt. De optredens gaan over thema’s als de situatie van vrouwen in Rusland en de verkiezingscampagne van president Poetin. Op 3 maart werden twee leden van Pussy Riot gearresteerd en beschuldigd van hooliganisme en religieuze haat. Op 16 maart werd nog een derde lid gearresteerd. In juli kwam het trio voor de rechtbank. Op 17 augustus 2012 werden de drie opgepakte bandleden veroordeeld tot twee jaar strafkamp. Op 10 oktober 2012 liet de rechtbank van Moskou één lid voorwaardelijk vrij. De straf van de twee andere opgepakte leden werd bevestigd. Amnesty International sprak na het vonnis van een ‘halve maatregel’ om recht te doen voor de drie: ‘De drie vrouwen hadden helemaal niet vervolgd moeten worden.’

De Wereldvrouwenmars blijft ijveren voor de vrijlating van de Pussy Riot-vrouwen. De Turkse vakbondsvrouwen en Pussy Riot zijn helaas slechts enkele van de duizenden vrouwen wereldwijd die hun engagement voor gendergelijkheid en mensenrechten met hun vrijheid of zelfs met hun leven moeten bekopen.
Daarom vraagt de Wereldvrouwenmars-België dat de Belgische overheid in bilaterale dialogen en op multilaterale fora de bescherming van mensenrechtenverdedigers en vrouwenrechtenactivisten hoog op de agenda plaatst.

Wereldvrouwenmars – België manifesteert op 10 december ook mee met het platform Stop the Killings (www.stopthekillings.be) dat dit jaar de criminalisering van sociale bewegingen, en in toenemende mate ook vrouwenbewegingen, aan de kaak stelt. Zie ook:www.wereldvrouwenmars.beenwww.24heures2012.infoContact: Vroni Lemeire: 0473/ 93 68 24
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Wereldvrouwenmarsis een netwerk van acties over heel de wereld tegen armoede en voor de herverdeling van de rijkdom, tegen geweld en voor de integriteit van vrouwen. De Wereldvrouwenmars ontstond in 1996 en is een wereldbeweging van bijna 6.000 vrouwengroepen uit 163 landen. In België telt de Mars meer dan 80 vrouwenorganisaties.
De thema’s van de Wereldvrouwenmars:1. Armoede & economische onafhankelijkheid - vrouwen en waardig werk-
2. Stop het geweld tegen vrouwen
3. Verdediging van openbare diensten en voedselsoevereiniteit
4. Vrede en demilitariseringVoor meer info zie ook:
http://www.aivl.be/nieuws/hoger-beroep-pussy-riot-geen-gerechtigheid/41497http://www.amnestyinternational.be/doc/s-informer/actualites-2/article/russie-un-tribunal-de-moscou

Verzend deze brief:

Brugactie